NALAZITE SE U > O NAMA > Povijest
Povijest

Povijest


Zgrada doma izgrađena je 1894 godine u vrijeme vlasti Austro-ugarske monarhije, za potrebe financijske uprave grada. Ožujka 1948 godine u njoj je otvorena Vojno industrijska škola u čijem sastavu je bio i dom za smještaj njenih 586 učenika. Lipnja 1950 godine prestaje rad škole i doma pod vojnim zapovjedništvom a upravu i brigu, radi potrebe izobrazbe svojih kadrova, preuzima brodogradilište „3.maj“. U siječnju 1954 godine dom se odvaja od brodograđevne škole no i dalje u njemu borave njeni učenici sve do 1970 godine kada se dom otvara i učenicima drugih škola. Sve do 1984 godine djeluje pod imenom Đački dom brodograđevne industrijske škole („BIŠ“) kada je preimenovan u „Dom učenika usmjerenog obrazovanja“. Unaprijeđeni su uvjeti boravka i pedagoškog rada te je 1986. godine dom dobio najviše priznanja u Republici Hrvatskoj za izniman doprinos unapređivanju odgoja i obrazovanja, nagradu „Ivan Filipović“. Od osnutka do osamostaljenja Republike Hrvatske rad doma obilježava jaka povezanost sa potrebama gospodarstva Rijeke. Od 1994 djeluje pod imenom Učenički dom srednjih škola. U prilagođavanju društvenim potrebama školske godine 2000.-2001. dom se otvara i za smještaj učenica a 2006. je preimenovan u Učenički dom „Kvarner“. Prostorno dom ima 5800 m2 i vanjsko igralište, kapacitet smještaja podijeljen je u 107 soba, većinom dvokrevetnih i trokrevetnih , sa 274 kreveta.

Slobodne smještajne mogućnosti upotpunjuju studenti Riječkog Sveučilišta.

Boravkom u domu učenici se uče toleranciji, zajedništvu, dijeljenju, odgovornosti i samostalnosti. Stečena iskustva u domu su jedinstvena i poželjna.

Cilj odgojno-obrazovnog rada pedagoških i svih djelatnika ove ustanove je izgraditi naše učenike u humane, samostalne, sposobne i uspješne osobe na korist svojoj okolini i cijeloj zajednici.